![](/media/lib/53/gelato-f7459ce852d95e51548d72037980ab63.jpg)
Mózg "porwany" przez tłuszcze
14 września 2009, 09:35Nasze ciało zostało tak zaprogramowane przez naturę, by przestawać jeść, gdy mamy już dosyć. Okazuje się jednak, że pewien rodzaj kwasu tłuszczowego – kwas palmitynowy – zmienia w krótkim czasie całą chemię mózgu. Wskutek tego do komórek wysyłane są sygnały, by ignorować insulinę i leptynę, które informują o sytości. To dlatego tak trudno oprzeć się kolejnej porcji lodów czy hamburgerowi.
![](/media/lib/54/golab-a6c040be39faffc90017a75e112bc04e.jpg)
Latająca demokracja
12 kwietnia 2010, 09:57Stada ptaków, np. gołębi, potrafią latać w zadziwiającej synchronii. W jaki sposób uzgadniają, gdzie i kiedy lecieć? Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Węgier wykazali, że posługują się elastycznym systemem przywództwa. Każdy ma swój głos, ale zdanie osobników postawionych wyżej w hierarchii waży więcej.
![© Or17](/media/lib/17/1193658261_241127-ccf2f0ecf6fd0ae790b34810ce2f88a1.jpeg)
Jak znaleźć kokainę w butelce
3 października 2010, 20:53Przemyt narkotyków to niełatwa sprawa, a jego udaremnienie jeszcze trudniejsza. Jak odszukać kokainę rozpuszczoną w alkoholu, jeśli ma się do sprawdzenia cały kontener butelek? Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia.
![](/media/lib/76/mingu-220c68b25fdc7f3af4a6138e33bcecb1.jpg)
Odwrócili optyczny efekt Dopplera
7 marca 2011, 16:35Naukowcom z australijskiego Swinburne University oraz Uniwersytetu Nauki i Technologii z Szanghaju udało się odwrócić optyczny efekt Dopplera. W przyszłości odkrycie takie może posłużyć przy produkcji "czapki-niewidki".
![](/media/lib/44/klocki-jak-skan-e3fa49432a08108a65ceeca74d9113d0.jpg)
Iloraz inteligencji zmienia się przez całe życie?
21 października 2011, 12:51Iloraz inteligencji może znacząco wzrosnąć lub spaść w wieku nastoletnim. Zjawisko to wiąże się ze zmianami w budowie naszego mózgu.
![](/media/lib/109/n-lody-d7e87afb52c827643197e3cd17e5a348.jpg)
Lody zbadano jak lawinę
26 marca 2012, 09:48Umieszczając próbki lodów w mikrotomografie, naukowcy sprawdzali, w jaki sposób ich struktura zmienia się podczas przechowywania w domowej zamrażarce. Zwykle maszynę z Davos wykorzystuje się do badania procesów doprowadzających do zejścia lawiny.
![](/media/lib/132/n-ddr4-d1ca4c58e768ec29956076a6e21d4d7d.jpg)
Ostateczna wersja standardu DDR4
26 września 2012, 12:04Opublikowano ostateczną wersję standardu pamięci DDR4. Zmienia on sposób odczytywania i zapisywania danych, zwiększa przepustowość i częstotliwość pracy zegara, przyspieszając dzięki temu pracę przyszłych układów pamięci ulotnej.
![](/media/lib/114/n-rafa-7b92cc573e96e2a01bc76a40974eeb4e.jpg)
Gdy człowiek nie przeszkadza, rafy lepiej sobie radzą
9 kwietnia 2013, 12:48Rafy koralowe mogą przetrwać wzrost temperatury czy chemii oceanów. Pod warunkiem jednak, że ludzie im w tym nie przeszkadzają.
![](/media/lib/178/n-muffinka-e861058636ea5676c7c1415a6eeb5cf4.jpg)
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
![](/media/lib/203/n-kuchnia-cca5b59b3371e4493cbb6c34d501a5b8.jpg)
Tam dom twój, gdzie twój mikrobiom
29 sierpnia 2014, 11:13Naukowcy z Argonne National Laboratory (ANL) i Uniwersytetu Chicagowskiego przeanalizowali mikrobiomy ludzkich domów.